TV4:s Kalla Fakta gör ikväll ett inslag om olycksfall i förskolan där det framkommer att drygt 6000 barn behöver uppsöka akuten varje år för skador de fått när de är under förskolans tillsyn. Röster höjs om att det olycksförebyggande arbetet måste intensifieras. Och visst låter det mycket med 6000 barn! Fast jag blir ändå fundersam och hoppas att programmet inte fokuserar på det numerära antalet, utan gör jämförelser huruvida det är farligare för barn att vistas i barnomsorgen än hemma, eller om det finns ”naturliga” förklaringar till ökningen i form av exempelvis fler inskrivna barn. För inte finns det någon anledning att begära högre säkerhet i förskolan, eller!?!
Huvudet på spiken, Fredrik! Det här diskuterades i mitt hem för några dagar sedan när trailern rullade förbi, och personligen tycker jag inte att det låter särskilt anmärkningsvärt. Är det inte naturligt att barnen skadar sig på dagis? De skadar ju sig på andra platser i samhället, och varför skulle vi ha nolltolerans mot skador på vissa ställen men inte på andra?
Det fick mig att vilja veta mer, och utan att ha gjort någon djupdykning i ämnet så tittade jag lite i http://www.barnombudsmannen.se/Global/Publikationer/Upp%20till%2018%202010.pdf .
Se sidan 135-136 och jämför gärna siffrorna i tabellen som heter ”Skadeplats för barn som vårdats vid akutklinik eller jourcentral till följd av hem- eller fritidsolycksfall”, särskilt bostad vs. skola.
Det finns förstås många variabler som inte syns; exponeringstid i de olika kategorierna, typ av skador, m.m., m.m., men jag tycker ändå att det ger en fingervisning om att det inte är särskilt farligt i förskolan. Om något så är det väl skola för högre åldersgrupper man ska fokusera på i ett det här programmet där (se samma tabell)? Eller varför inte idrottsföreningar!?
Då skall vi inte glömma bort den gamla nyheten att barnen skadar sig mer vid när papporna tar hand om dem.
http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article11038187.ab
Tack för era kommentarer!. Sydsvenskan tar upp Kalla Faktas nyhet idag och talar om de ökande barngrupperna som källa till problemet. Undrar när någon journalist skulle kunna tänka lite längre och exempelvis normera antalet olycksfall med antalet barntimmar. Då kanske det inte är så alarmerande!
Man kan ju börja med att notera att över den period då antalet olyckor ökade med ca 12% så ökade antal inskrivna barn i förskolan med 26%. Om inget drastiskt hänt avseend hur många timmar varje inskrivet barn spenderar på förskolan så verkar det ju faktiskt snarare som om antalet skador per 100 barn har sjunkit.
Enligt SCB finns det ca 552 000 barn per 31 dec 2010 som är mellan 1 år och 6 år, dvs ”förskoleålder”. Alla går inte på förskolan, men 6000 av dessa motsvarar knappt 1,1 %.
Även om antalet som skadas egentligen är 2-3 % av antalet barn i förskolan – är det högt eller lågt? Och vad ska det jämföras med?