Det har nu gått drygt tre månader sedan den katastrofala branden på Potatisåkern i Malmö. Sydsvenskan har under ett antal dagar rapporterat om både brandorsaken, utvärdering av räddningsinsatsen och en hel del kring ansvar för bristerna. Den troliga brandorsaken var en felaktig utformning av skorstenen från den öppna spisen. Sydsvenskans grafiker har gjort en finfin bild baserad på information från Polisutredningen.
Enligt Räddningstjänstens Syds utredning var det flera faktorer som bidrog till det omfattande förloppet. Att skorstenen var felaktigt isolerad är den inledande händelsen. Tyvärr var de brandcellsavskiljande väggarnas anslutning mot taket var inte tillräckligt täta, vilket ledde till snabb brandspridning i kombination med den hårda vinden.
Vad lär vi oss då? Att det fuskas på byggen är inget nytt, utan sker ofta både omedvetet och medvetet. Frågan är bara om vårt kontrollsystem är tillräckligt bra? Som brandkonsult är det lätt att släppa kontrollen över brandskyddet från dess att bygghandlingen är färdigställd tills dess att det är dags för relationshandling. Vad som händer under själva byggtiden och på vilket sätt som entreprenörerna löser brandskyddsdetaljerna är tyvärr alldeles för okänt i de flesta fall
Läser i Sydsvenskan att MKB har gjort allt vad man kan när man byggt huset, dom säjer att dom till fullo följt myndighetskraven!
Vad jag förstår så är myndighetskraven den lägsta nivån på skyddet, genom att själv vara aktiv och insatt så kan man sedan höja nivån ytterligare så att det passar in i verksamheten!
mina erfarenheter från 30 år att en anläggning inte är bättre än vad den har testats för. det kan var svårt när det gäller passivt brandskydd men se till att alla aktiva system besiktas av godkänd besiktningsman och lita inte på leverantören! när det gäller passivt brandskydd för att skydda liv bör återkommande besiktningar vara ett krav! brinner det inte är det inte ngt problem… — vilket det antagligen inte gör.