Komplicerade strålningsberäkningar

romanspark

Bilden visar Romans park på Söder i Stockholm. Här planeras det för två nya flerbostadshus, vilka hamnar riktigt nära de befintliga byggnaderna. Min uppgift är att titta på skydd mot brandspridning mellan byggnader och problemet blir ganska komplext, bland annat på grund av höjdskillnaderna. Nyligen gjorde jag strålningsberäkningar med FDS och jag tänkte arbeta med samma metod i detta projekt. Nästa steg är att rita upp byggnaderna i Pyrosim och försöka få ordning på höjder och fönsterplacering.

3 tankar kring ”Komplicerade strålningsberäkningar

  1. Mats

    Fråga! Skulle man inte här egentligen kunna bygga de nya husen dikt an mot de gamla och bara se till att den avskiljande väggen (eller summan av de två väggarna) är uppfyller EI60? På så sätt hade man ju sluppit undan besvärliga strålningsberäkningar.

    Men det kanske är så att man vill ha avstånd mellan husen och att man vill ha fönster/balkonger/oklassade fasaddelar?

    1. Fredrik Inläggsförfattare

      Mats, det stämmer att husen hade kunnat byggas dikt an mot varandra och säkerställa att väggarna uppfyller de krav som gäller för skydd av brandspridning mellan byggnader. Men, då de är av olika mått så får de ”innerhörn” som är placerade för nära varandra. Därför blir det att räkna…

  2. Staffan

    Om man hade kunnat bygga samman husen och valt att kalla det för EN byggnad hade man helt sluppit kravet på brandspridning mellan byggnader och bara behövt uppfylla brandspridning INOM byggnad. Nu är inte kravnivå så stor mellan brandcellerna men man hade sluppit brandväggskravet.

Kommentarer är stängda.