Kloka ord om brandmotstånd

Vaggprov

För ett tag sedan hittade jag följande beskrivning av en av de vanligare missuppfattningarna om brandmotstånd som jag tog mig friheten att översätta. Tyvärr kommer jag inte ihåg källan…

En av de största missuppfattningarna om brandmotstånd är att den klassificering som fås i samband med provning (t.ex. R 60 eller R 90) indikerar hur lång tid en konstruktion bibehåller sin bärförmåga eller begränsar brandspridning. Klassificeringen bygger på en standardiserad testmetod som är ett s.k. jämförande test. Det innebär att en konstruktion klassad i EI 120 är bättre än en som är klassad i EI 60. Dock kan en EI 120 konstruktion upprätthålla sin funktion för både längre och kortare tid i en verklig brand.

3 tankar kring ”Kloka ord om brandmotstånd

 1. Robin

  Så du menar att siffran bakom bokstavskombinationen inte anger antalet minuter som den klassade delen står emot brand/gaser/värme eller vad det nu syftar till. Ex. R 120 betyder alltså inte minst 2 timmar motstånd?

  1. Fredrik Nystedt

   R 120 betyder att konstruktionen klarar 2 h i en provningsugn med en påverkan enligt ett standardiserat brandförlopp. Hur kontriktionen står sig i en verklig brand det vet man per automatik inte, utan det beror på brandbelastningen, öppningsförhållanden, materialegenskaper mm. Det kan vara kortare än 2 h eller betydligt längre. Tanken är dock att konstruktionen i princip ska motstå ett fullständigt brandförlopp med en tillfredsställande sannolikhet.

 2. Johan Rönmark

  Och provningskurvan anges ibland i brandskyddsdokumentationer som ”val av dimensionerande brand” vilket också blir fel eftersom kurvan är just en provningsmetod, inte en modell av ett brandförlopp.

Kommentarer är stängda.