Säveaulan – 150 eller 500 personer?

Visserligen gamla nyheter, men ändå… Här är det för ovanlighetens skull en brandskyddskonsult (från fastlandet) som angett maximalt 150 personer i aulan, medan den lokala räddningstjänsten tycker att man kan ta in 500 personer. Hur kommer det sig att det kan skilja 350 personer i två olika bedömningar? Det hade varit riktigt intressant att veta mer om ärendet…

Lyssna: Anders Buskas om Säveaulans brandskydd

7 tankar kring ”Säveaulan – 150 eller 500 personer?

 1. J

  Det vore intressant att veta vilken konsult det är som gjort bedömningen med personantal på 150pers och få veta lite mer om den bedömningen. Vem är det på räddningstjänsten som gjort bedömningen att det går in 500 personer som Buskas hänvisar till? Räddningstjänsten har enligt Buskas gjort 2 utredningar tidigare och någon av dessa utredningar borde väl vara korrekt??

 2. Fredrik Inläggsförfattare

  Den BIV-auktoriserade konsulten från fastlandet låter meddela att han egentligen tycker att det som mest får vara 50 personer i aulan eftersom dörrarna i utrymningsvägarna inte är lätt öppningsbara. Om åtgärder vidtas för att ordna detta, t.ex. genom att beslag byts eller om de ställs i öppet läge när aulan används kan konsulten tänka sig upp till 150 personer…

 3. J

  Anade nästan att det fanns en fullt kompetent konsult bakom utlåtandet. Men hur fasen kan räddningstjänsten göra på det viset då! Det måste vara någon form av Ö-prestige bakom deras beslut.
  Skandal!!

 4. Mattias Skjöldebrand

  Det är väl nästan omöjligt att ha någon seriös uppfattning om man inte har bakgrunden.

  Är det en befintlig byggnad i ett plan uppförd på 70-80-talet där bedömningen sker ur ett LSO perspektiv?
  Eller är det så att det finns en koppling till PBL?

  Det är inte helt osannolikt att det blir väldigt olika svar.

  Mattias.

 5. Fredrik Inläggsförfattare

  Mattias, det finns ingen direkt koppling till PBL i detta sammanhang, utan snarare LSO. Jag jagar lite dokument så att vi kan försöka få en seriös uppfattning :-)

 6. Thomas Bengtsson

  Detta är ett problem vi som återkommer till oss varje dag mer eller mindre. Skulle kunna ge 20 exempel rakt av på tveksamma beslut, tragiskt nog på nya bygglov så att säga.
  Exempel, sportanläggning med 800sittande personer, klassad som Br1 byggnad helt uppfört med trä, ingen spinkler.

  Anledningen till inget brandskydd – nära till utrymningsväg som bestod av 2st dörrar, dessutom är det svårt att få eld på trä tyckte konsulten. ( kanske svårt att tända öppenspis eller)

  Finns massor av exempel, tyvärr.

  / Thomas Bengtsson, Woodsafe.

Kommentarer är stängda.