Stegutrymning från bostadshus


Igår hade Räddningstjänsten Syd en informationsträff brandskydd i flerbostadshus med fokus på utrymning och insats. Förutom information och bildspel kring några inträffade händelser fick vi även en förevisning om utrymning via bärbar stege samt höjdfordon. Efter att stått ett tag på fjärde våningen och funderat ett tag går det med lätthet att inse att utan uppenbar fara för liv och lem ska det mycket till innan man klättrar över räcket och ut på stegen. Stegutrymning gillas inte av räddningstjänsten och det är lätt att förstå varför. Men, även om vi väljer att bygga särskilt brandsäkra trapphus så kommer vi inte bort från att stegar ibland måste användas. För personer i den lägenhet där det brinner och där branden blockerar deras väg till trappan blir stegar eller höjdfordon en nödvändighet. Samma sak gäller för personer i ovanpåliggande lägenheter vid utvändig brandspridning och rökfyllt trapphus. Skulle dessutom lägenheterna vara enkelsidiga blir situationen ytterligare komplicerad. Att förse lägenheter med dörrstängare eller skapa Tr2-trapphus skulle naturligtvis underlätta och skapa en betydligt bättre miljö för de boende i huset. Räddningstjänsten Syd uppmanar oss att tänka efter och vara kloka och hitta fungerande lösningar även om dessa kräver mer än vad som anges i BBR. Tyvärr är detta inte konsultens verklighet. Samhällets minimikrav är det byggherrar vanligtvis strävar mot. Den konsult som föreslår annat blir med lätthet utbytt eller överkörd. Förändringen måste komma uppifrån!

 

4 tankar kring ”Stegutrymning från bostadshus

 1. Fredrik Hiort

  Fredrik!

  Det känns som att du blandar äpplen och päron så jag skall försöka kommentera några av dina slutsatser ovan.

  Först kan vi nog alla vara överens om att stegutrymning via bärbar steg inte är det bästa sättet att utrymma på. Faktum är att jag (som själv är minst sagt skeptisk till höjder) precis som räddningstjänsten ser svårigheterna i stegutrymningen. Med det sagt tänkte jag gå in på dina kommentarer ovan.

  Du nämner stegutrymningen i det fall det brinner i en lägenhet och utrymningen till trappan därmed är blockerad.

  Här har jag en principiell invändning:
  Med det scenario du beskriver ger Tr2/Tr1 inte någon bättre säkerhet eller utrymningsmöjlighet för den som befinner sig i den brandutsatta lägenheten eftersom samma trapphus ju är blockerat.
  Den huvudsakliga utrymningsvägen vid brand i den egna lägenheten är i rimlighetens namn trapphuset. Alternativ utrymningsväg om trapphuset är utslaget till följd av brandgasspridning är då stegutrymningen.
  Visst har vi verkliga fall där stegutrymning sker från den brandutsatta lägenheten (jag tror att det var Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB som gjorde ett sommararbete runt detta) men skall vi då dra detta till sin spets kanske vi borde ha både Tr2 och stegutrymning – orimligt eller hur!?

  När du använder uttrycket ”samhällets minimikrav” använder jag uttrycket ”accepterad säkerhetsnivå”. Jag kan inte se det som rimligt att en byggherre som följer nivå för accepterad säkerhetsnivå skall betraktas som en ”smitare”.
  Vi är alltså helt överens om att en eventuell förändring därför måste komma uppifrån.
  Problemet uppstår, när Boverket först konstaterat att man inte anser det vara rimligt att skärpa kraven, om räddningstjänsterna försöker ”klämma åt” byggherrarna genom att fördröja byggprocessen och dessutom hävda att brandskyddskonsulterna är oseriösa. Jag hoppas inte att vi kommer dit…

  Jag har inget problem med att räddningstjänsterna arbetar för att påverka byggherrar till en förändring så länge det finns en tydlig rågång mellan när man är lobbyist/informatör och när man är byggnadsnämndens förlängda arm i nämndens myndighetsutövning.

  1. Kjell Fallqvist

   Det är ganska ofta som jag känner att jag vill kommentera bloggar. Det här fallet är annorlunda. Fredrik Hiort har redan beskrivit vad jag tänkt skriva. Mycket bra mht att det är fredag.
   Tack Fredde!

  2. Fredrik Inläggsförfattare

   Ledsen att jag missat svara på din kommentar. Håller på och flyttar sidan till en annan server och det verkar som om notifieringen inte fungerar för mig. Jag kan ha uttryckt mig slarvigt, eller så fastnade tankarna i mitt huvud. Jag diskuterade med Räddningstjänsten Syd att Tr2-trapphus inte tar bort behovet av stegutrymning, den denna i huvudsak görs för personer i den brandutsatta lägenheten. Rökfyllda trapphus verkar dock vara ett bekymmer som skapar ordentligt med oro i flerbostadshus där personer vill lämna sin lägenhet, även om den är att beakta som säker plats utifrån vårt perspektiv. Kanske har vi ett utbildningsproblem, behov av dörrstängare, brandgasventilation, eller något annat!?!

Kommentarer är stängda.