Visste du att val av bränsle har stor betydelse för hur sikten försämras och hur brandgaser sprids, även om sotproduktionen (soot_yield) är densamma?
I FDS har du möjlighet att själv ange olika förbränningsparametrar under REAC ID. Bränslet molekylvikt (MW_FUEL), antal syre-, koldioxid- och vattenmolekyler (NU_O2, NU_CO2 & NU_H2O) etc. kan specificeras av användaren. Det är i huvudsak värdet på NU_O2 som styr massavbrinningen och därmed sotproduktionen. Ofta använder vi oss av trä som bränsle, men vi modifierar t.ex. soot_yield för att blanda in lite sotiga plastmaterial. Detta är inte helt bra. Trä kräver till skillnad från plats 50% mindre syre för att förbränna 1 mol. Därför får du en massavbrinning som är alldeles för hög i förhållande till det sotproduktion som anges. I figurerna nedan visas skillnaden i spridning och koncentration av brandgaser för trä och polystyren, med samma sotproduktion.
Förbränningsegenskaper för trä
Förbränningsegenskaper för polystyren
Skillnade är ganska påtaglig och jag rekommenderar dig att visa försiktighet innan du går in och ändrar parametrarna i REAC ID.
Hej,
Då har vi ett svar. Använde mig av polyeuretan som bränsle i x-jobbet eftersom merparten av bränslet bestod av madrasser. Detta gjorde att sotproduktionen var extrem. Provade att ändra soot_yield men det hjälpte föga.
Vad bra. Jag fÃ¥r kolla upp ditt exjobb…
Hej,
Ja .. Det är väl inget alster som går till historien precis. Men rapportnumret är 5217.