Varning för FDS-användare!

"Smokeview and the companion program FDS is intended for use only by those competent in the fields of fluid dynamics, thermodynamics, combustion, and heat transfer, and is intended only to supplement the informed judgment of the qualified user. These software packages may or may not have predictive capability when applied to a specific set of factual circumstances.  Lack of accurate predictions could lead to erroneous conclusions with regard to fire safety.  All results should be evaluated by an informed user."

Detta är den s.k. disclaimern som NIST lämnar när Smokeview startas. Och efter att ha följt FDS diskussionsforum under några månader så befarar jag att det inte är så många användare som reflekterar över vad som står i varningstexten. Tyvärr är det också baksidan med att ha ett program med fri och öppen källkod. Jag tycker alltid det är bedrövligt när det känns som om användare av FDS överhuvudtaget inte har någon aning om vad de gör. Nedan har jag samlat länkarna till några av de värsta diskussionerna där man verkligen undrar hur det står till…

soot_yield of smoke
Användaren vill modellera bilbrand med soot_yield 0.01 g/g (dvs trä) och undrar om 2 m sikt är ett problem.

fats vaporization
Denna användare undrar över förångningsvärme för fett eftersom han ska simulera en brand inne i en imkanal från ett kök som inte har rengjorts på en lång tid.

Is it possible to…estimate the soot production (kg/s) based on HRR?
Det är frågor som denna som får en att undra hur många som använder FDS som överhuvudtaget inte ens har läst någon form av brandkemi eller branddynamik. Se upp för färgglada bilder!

decimal digits
Nu snackar vi om detaljer. Kan inte FDS ge mer än tre decimalers noggrannhet?

Det finns massor mer att läsa. Se till att du prenumerar på en daglig sammanfattning av diskussionsgruppen. Det kommer faktiskt ut en hel del vettigt där också…