Dammexplosion i Furulund

Inte långt från mig inträffade under tisdagen en liten dammexplosion i en behållare med aktivit kol. Sydsvenskan rapporterar ”hur behållaren kunde explodera är ännu oklart.” Så oklart är det inte då det i säkerhetsdatabladet för aktivt kol står att risken för dammexplosion bör observeras och att man ska undvika dammbildande hantering. Det räcker med 0.14 g i 1 l luft för att ge brännbar bladning. Antändning kan sedan ske med t.ex. den statisk elektricitet som bildas vid omrörning.

6 tankar kring ”Dammexplosion i Furulund

 1. Jobbar på opsis

  Vet vi/jag inte än. Det pågår en utredning. Kolet var inte helt rent eller fel sort.. En teori är att när vi körde tryckluft igenom för att rena det så började det antagligen glöda. Byggdes upp högt tryck o när killen la ner den på marken så small det :(
  Jag har inte hört mer.. men du kan ju prova skriva till info@opsis.se o fråga

 2. Johan Wong

  Hej,
  0,14 g/l känns extremt högt. Normalt anger man mellan 10-50 g/m3 som nedre explosionsgräns exklusive en marginal på 50%. Dock har jag tester från min förra arbetsplats som anger en nedre gräns på ca 120 g/m3 men detta var för trä och testet var utfört enligt mina direktiv som löd att dom skulle testa det så som dom fick det. Dvs utan att sikta materialet samt att dom inte skulle torka det. För alla typer av kol så är det betydligt lägre gränser vi snackar om och enligt Eckhart så finns det risker så lågt som 10 g/m3. Så det kanske kan vara som så att det har blivit en faktor 10 fel? Och att det ska stå 0,014 g/l?

  MVH Johan

  1. Johan Wong

   Hej igen,
   Om det nu hade varit en dammexplosion (vilket det inte verkar ha varit enligt han som arbetar på företaget) så känns statisk elektricitet pga omröring som väldigt osannolikt. Utrustningen bör ha varit grundad just för att detta inte ska kunna ske, i allafall om man förutsätter att dom har följt direktivet och att dom har haft en bra konsult som har skrivit explosionsskyddsdokumentet. Man kan givetvis inte förutsätta att leverantören av utrustningen har koll, mest pga att dom sällan har det.

   Det var nog alles :)

   I övrigt en rolig sida att besöka då och då, massor med matnyttingt…

   MVH Johan

 3. Fredrik Inläggsförfattare

  Johan, tack för dina kommentarer. Jag är inte på något sätt någon expert på dammexplosioner och har inte tittat närmre på ärendet sedan jag snubblade över nyheten i januari 2008. Kul att du gillar min sida!

Kommentarer är stängda.