Oops, vad hände med bussarna!?!

Bild från hd.se

I förrgår kolliderade två biogasdrivna bussar i Helsingborg. En ganska fjuttig smäll, men sedan gick det desto sämre. Direkt efter kollisionen slog lågor ut från den ena bussens front och allt tyder på att påfyllningsventilen skadats. Branden blev mycket intensiv och inom loppet av någon minut var den fullt utvecklad. Lyckligtvis kom inga människor till skada, men olyckan väcker många frågor och en olycksutredning har initierats.

Jag skrev tidigare om mitt arbete med naturgasutsläpp i bergrum och frågan om gasutströmning har helt plötsligt blivit betydligt mer aktuell än för några dagar sedan. Detta är dock inte bara en fråga om “framtiden”, utan redan idag har vi biogasdrivna bussar som stundtals vistas i inomhusmiljöer (t.ex. på Knutpunkten i Helsingborg). Jag hoppas verkligen att frågan kring risker med övergång från flytande (diesel) till gasformigt bränsle (biogas) har utretts ordentligt av inblandade aktörer, annars lär vi ha ett och annat att fundera på i vår strävan mot mer miljövänliga transporter.

4 tankar kring ”Oops, vad hände med bussarna!?!

 1. Mattias Skjöldebrand

  Din frågeställning berättigad.

  Tänk dig ett lastfar under en galleria.
  Under åren har ”man” avrått från att ha gasolrum i abslutning till lastfaret för att undvika bilar med gasotransporter i faret.
  Till vilken nytta? Idag kan var o varannan sop- o stryckegodsbil vara gasdriven.

  Vi har ju även våra peronbilsgarage.
  Huxflux står där biogasbilar (och laddbilar).
  Kanske är de en större risk än bensinbilar?

  Mattias

 2. Fredrik Inläggsförfattare

  Mattias, jag tror precis som du, att vi måste ta ett helheltsgrepp på dessa ”nya” risker. Brandfarlig gas och brandfarlig vätska ger helt olika scenarier och vi behöver hantera dessa skillnader i vår byggda miljö. Undrar vem som ska ta initiativet!?!

 3. Mattias Delin

  Jag var på 2010 års upplaga av konferensen FIVE (Fire in Vehicles) och förvånades över att jag utgjorde hälften av den svenska brandskyddskonsultbranschens representation där. Var va alla andra? Där finns många att väcka.

  Vem som ska ta initiativet till hur vi hanterar dessa risker i byggnader? Boverket naturligtvis. De anger hur man bygger ett hus ”tillräckligt bra”. (De var tyvärr inte heller representerade på FIVE).

Kommentarer är stängda.