God jul och Gott nytt år

wuzjulkort2008web

Dags för er alla att njuta av lite julledigt. Själv kommer jag ägna mellandagarna och tiden efter nyår helt åt BBR 20XX och den kära handboken i analytisk dimensionering. Den 8:e januari är det leverans av det första utkastet till arbetsgruppen.

PS / På julkortet ovan finner du sex betydelsefulla ekvationer. Vet du vilka de är? Maila mig ditt svar senast den 11 januari och vinn en grym bok / DS

0 tankar kring ”God jul och Gott nytt år

 1. Kjell Fallqvist

  Hej Fredrik, tack för julkort. Vill önska Dig lycka till med arbetet med de allmänna råden (handboken). Tänk på att all brandprojektering i framtiden kommer att innehålla inslag av analytisk dimensionering, då då boverkets råd om förenklad dimensionering inte omfattar alla delar av en byggnad. Det är därför viktigt att verfieringskraven, dvs hur omfattande motiveringar av vald lösnig, varierar.
  Idag används många tekniska lösningar som tidigare angivits i tidigare regler och normer som råd. Det vore bra att boverket tog ställning till dem så att de kan anses vara acceptabla eller ej utan ytterligare verifiering. Anledningen till att de en gång togs bort var inte alltid att de var fel. De flesta fick stryka på foten för att få ned textmassan i byggreglerna. Den största förändringen därvidlag skedde vid revideringen av SBN 1980 till NR. Borttagandet av allmänna råd då var så omfattande att man fick ge ut komplement senare, då det visade sig att man tagit bot för mycket=)
  Glöm inte heller bort att många råd anger en av samhället godtagbar säkerhets nivå, utan att de kan verfieras som godtagbara mätt mot idag tillgängliga acceptanskriterier. Bortser vi från det kommer byggkostnaderna att skena iväg.
  Avslutningsvis vill jag naturligtvis önska Dig en lugn och avkopplande jul och nyårshelg!
  Kjell Fallqvist