“Räddningstjänsten rädda inga liv på vårdboenden”

På onsdag är det dags för Uppdrag granskning att ta sig an brandsäkerheten i vårdboenden. I trailern nedan kan ni höra MSB:s Patrik Perbeck säga “Det finns ingen möjlighet att vänta på räddnigstjänsten. Räddningstjänsten räddar inga liv vid bränder i vårdboenden”. Och visst ligger det mycket i vad Patrik säger. Att bli medvetslös och omkomma går riktigt fort i en boendemiljö och tidig upptäckt av branden är av yttersta betydelse för att hinna utrymma i tid.

Men, för personer som har ett vårdbehov räcker det inte att bli varse om att det brinner. Dessa personer behöver hjälp vid utrymning antingen genom att någon faktiskt bistår dem med förflyttning till en säker plats, eller genom att det finns ett system som eliminerar branden som exempelvis boendesprinkler. Inför repotaget i Uppdrag granskning så kan du passa på att läsa följande artikel:

Sprinklade vårdboende – ett rättvisekrav

I sammanhanget är det också viktigt att komma ihåg att våra s.k. särskilda boenden är bra mycket säkrare än de tidigare “gruppboendena” där upp till åtta personer tilläts bo i samma brandcell. Brandskyddet i ett särskilda boenden är utformat för att kompensera brist på vårdpersonal med en utökad brandcellsindelning.