Vad kan egentligen sprinklern göra för personsäkerheten?

Amerikansk statistik visar att risken att omkomma vid brand minskar med 80 % om det finns sprinkler i det rum där branden uppkommer, vilket visar att systemet har en väldigt hög effektivitet. I mitt tidigare arbete med bostadsbränder och sprinkler konstaterade jag följande:

Brandskydd

Sannolikhet för medvetslöshet

Tid till medvetslöshet

Sannolikhet för dödliga förhållanden

Tid till dödliga förhållanden

Utan sprinkler

9 av 10

1,5 min

8 av 10

2 min

Med sprinkler

8 av 10

6 min

1 av 20

2 min

Skillnaden mellan en byggnad utan resp. med sprinkler är stor. Att en person kan bli medvetslös även i en sprinklad lägenhet är ett faktum. Åtta av tio bränder i jämförelse med nio av tio för lägenhet utan sprinkler leder till medvetslöshet.

Dock är det en stor skillnad vid vilken tidpunkt detta inträffar. Skillnaden är mer än fyra minuter. Analysen visar även att dödliga förhållanden enbart uppkommer i en sprinklad lägenhet då
sprinkler inte fungerar. Sammanfattningsvis kan sägas att potentialen att skadas och omkomma i en sprinklad lägenhet är mycket lägre än i en lägenhet utan sprinkler.

Missa inte möjligheten till debatt via Uppdrag granskning!

4 tankar kring ”Vad kan egentligen sprinklern göra för personsäkerheten?

 1. Johan

  I tabellen så anger du ”sannolikhet för medvetslöshet” och sedan i texten under så anger du samma sannolikheter för kritiska förhållanden. Kritiska förhållanden innebär väl inte automatiskt medvetslöshet?

  1. Fredrik Nystedt

   Helt rätt Johan, kritiska förhållanden enligt Boverkets definition innebär inte medvetslöshet. Jag slarvade dock lite i min bloggtext i förklaringen att jag undersökte två parametrar – medvetslöshet och dödsfall. Texten är nu korrigerad. Tack för påpekandet!

 2. Fredrik H

  Här tycks det ha kommit med ett fel som innebär tidsresa a la hollywoodfilm. Om tid till dödliga förhållande vid sprinkler är 2 minuter så är ju frågan om hur man kan dö efter 2 minuter men förlora medvetande efter 6 minuter.
  Misstänker att det är ett litet tankefel/tabellfel.

  1. Fredrik Nystedt

   Nej, Fredrik det är inget Hollywoodtrix om än lite halvtaskigt förklarat.

   Faktum är att dödliga förhållanden endast uppkommer då sprinklersystemet inte fungerar och därför blir den tid när detta inträffar densamma som om det inte fanns någon sprinkler alls. När det gäller gränsvärden för ”medvetslöshet” kan detta inträffa även i ett rum med fungerande sprinkler, vilket sker i medeltal efter c:a 6 min.

   Tack för din kommentar!

Kommentarer är stängda.