Gridkoll på riktigt

I helgen som gick installerade jag mina fyra nya beräkningsdatorer, vilka fick namnen Bernoulli, Volterra, Cauchy och Gauss. Med ytterligare 16 GB internminne har jag nu tillsammans med Newton och Euler totalt 20 GB i mitt beräkningskluster. För mig innebär det högre kapacitet – antingen i form av snabbare simuleringar eller att jag har möjlighet att räkna på riktigt tunga jobb.

De kommande dagarna tänkte jag låta tre av datorerna jobba med en kontroll av gridoberoendet för en av beräkningarna i Boden galleria (åt WSP Brand- och Riskteknik). I min ursprungliga beräkning har jag celler med ett genomsnitt på 0,3 x 0,3 x 0,2, undantaget utrymmen nära branden och nära fläktarna där upplösningen är betydligt bättre. Detta ger totalt 1,3 miljoner celler. Nu väljer jag i stället en cell med genomsnittet 0,15 x 0,15 x 0,1, vilket ger mig totalt 6,7 miljoner celler. Kanske en av mina mer utmanande beräkningar.

Av någon anledning så väljer FDS5 att allokera mer minne än tidigare versioner. Nästan det dubbla faktiskt. Jag räknar därför med att min kontroll av gridoberoendet kräver totalt 13 GB internminne. Ganska  maffigt. Återkommer med erfarenheter lite senare…