Wuz kaffeskola (del 1)

Ni som känner mig vet att jag är en kaffe-nörd utöver det vanliga. Bland likasinnade på Kaffeforum är ”nördstämpeln” helt accepterad, men för oinvigda kanske ”espresso-entusiast” låter lite mer lockande. C:a 2 kg kaffebönor konsumeras varje månad, mestadels som espresso men även en hel del som cappuccino tillsammans med frun eller vänner som tittar förbi. I dagens kaffeskola börjar vi med att definiera just dessa två drycker.

En enkel espresso är inget annat än 25-30 ml vatten med en temperatur på 92-95 grader som pressats genom 7-8 g nymalt färskrostat kaffe under ett tryck av 9 bar i c:a 30 s. Svårare än så är det faktiskt inte. Skillnaden mellan en enkel och en dubbel espresso är inget annat än volymen vatten och mängden kaffe som används. En espresso ska alltid drickas på direkten, helst inom en minut. För att den inte ska svalna för fort används koppar av tjockt porslin. Med espresson som bas skapas olika drycker där mjölk och kaffe blandas i olika proprotioner.

Cappuccino är en enkel espresso som blandas med ångad mjölk i en kopp på c:a 2 dl. När det gäller cappuccino så är det ganska kinkigt med mjölken. När den hettas upp (med hjälp av ånga) så ska baristan injicera luft under de första sekunderna. Efter detta blandas luften med mjölken och formar något som vi kallar för mikroskum. Ett skum som är blankt och tjockrinnande. Mjölken ska inte värmas upp till mer än c:a 55 grader och cappuccinon ska gå att dricka på en gång. Gör den inte det, är den för varm.

0 tankar kring ”Wuz kaffeskola (del 1)

  1. DanTheMan

    Señor,
    95% Tänka, 4% räkna och minst 1% kolla enheterna ;)
    Fick bla ett presentkort på lilla kafferosteriet i födelsedagspresent.. Mååånga sköna stunder framför junioren nu.
    //D